Министрите на външните работи и отбраната заседаваха днес в Брюксел заедно

...
Министрите на външните работи и отбраната заседаваха днес в Брюксел заедно
Коментари Харесай

България ще участва в доставката на 1 милион снаряда на Украйна

Министрите на външните работи и защитата заседаваха днес в Брюксел дружно с сътрудниците си от Украйна и Норвегия, с цел да уговорят взаимни покупки на муниции.

В неделя вечерта посланиците на Европейски Съюз реализираха предварителна договореност за доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди на Киев - количеството, което Украйна изиска за тази година. Министрите подписаха през днешния ден съглашението за групови покупки, като единствено унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли присъединяване в общата скица. Но той не попречи на сключването на съглашението. Министрите бяха осведомени с резултатите от обиколката на еврокомисаря за вътрешната търговия Тиери Бретон, която стартира предходната седмица с посещаване на три военни завода в България.

" България е измежду страните членки на Европейския съюз, които поддържат доставката на 1 милион снаряда диаметър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро ", оповестиха за БНР дипломатически източници.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката. Резервите на Унгария бяха, че тя не може да финансира поръчки за муниции, само че даде обещание да взе участие по различен метод финансово в европейския механизъм за мир, като подкрепи, да вземем за пример, битката с незаконната миграция през Западните Балкани

В момента има огромно противоречие в артилерийските престрелки сред Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват на ден към 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел разгласи постигнатото съглашение. Разполагаме с бюджет от два милиарда евро, означи той пред публицисти. По неговите думи задачата е доставките да бъдат обезпечени бързо, на ниска цена и в задоволителни количества.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР